pátek 1. dubna 2011

Zas padne noc - 7 nových písniček


Ztrácíte pojem o tom, zda je dopoledne nebo odpoledne, čas najednou běží jinak, než jste zvyklí a jíte dost nezdravě. Klidně si dáte na oběd třeba dva větrníky. Tak právě tyto příznaky popisuje většina muzikantů, když mluví o tom, jak vypadá zkoušení s kapelou nebo nahrávání desky.
Obě činnosti, tedy zkoušení a nahrávání, jsou zároveň zvláštním druhem meditace. Sedíte se spoluhráči v jedné místnosti a máte fragment něčeho, co za pár minut nebo hodin bude hotová písnička. Ještě před pěti minutami nevíte, co do ní budete hrát a najednou "vykouzlíte" melodii nebo linku nástroje, kterou si budou vaši fanoušci pamatovat desítky let.
Saxofonista Bruce Springsteena - Clarence Clemons v jednom dokumentu o nahrávání desky s E-street bandem vyprávěl, že si sóla do písniček nikdy předem nepřipravuje. "Desítky možností toho, co bych tam měl zahrát, létají kolem mně ve vzduchu a já jen vybírám ty nejlepší věci, chytám je a skrz saxofon oživuji," popisoval.
Přestože tak jednoduché to zase není, tenhle příměr se mi líbí.

A stejné to bylo i během zkoušení nových písniček Druhé trávy. Zlomky nápadů se postupně proměňovaly ve skvělé písničky. Kapela jich včera stihla připravit pod dohledem koproducenta desky Steva Walshe celkem 7. A podle prvního náslechu se máte na co těšit. Já osobně jsem z nich měl obdobný pocit, jako když jsem poprvé slyšel desky Johnyho Cashe, které produkoval Rick Rubin. Ne, že by ta hudba byla stejná, ale v nových Robertových písních se často objevuje motiv smrti a texty umocňuje muzika, jež je vyzrálejší ještě než kdy před tím.
Hned při poslechu první písničky, která se jmenuje Až spadne noc mi běhal mráz po zádech. A fragment druhé, která ještě nemá jméno, jsem vám vložil do tohoto videa:





3 komentáře:

  1. Fragment, fragment, ok, ale já se tesím na druhou trávu...

    OdpovědětVymazat
  2. To je Robertova nashvillská "lochna"? :-) Mezi všemi těmi potřebnými i nepotřebnými předměty v místnosti najednou uprostřed stolu krásná váza s jarní kyticí! A hned je to poezie! :-)
    Hezkej den přeju, pánové, a ať se daří! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Máte krásně psaný blog, nového CD už se nemůžu dočkat a jsem ráda, že se jeho vzniku můžu účastnit alespoň takto zprostředkovaně.
    Díky za všechny nádherné písničky minulé i budoucí, které mi zpříjemňují každý všední den, hned se člověku líp vstává, když ho budí slova "Je ráno pěknej den...." :)

    OdpovědětVymazat