neděle 3. dubna 2011

Co dělá producent?



Poprvé po třech dnech, co jsme v Nashvillu, vylezlo slunce a začalo konečně pořádně hřát. Minimálně polovina lidí z okolní čtvrti nazula botasky a vyběhla ven s iPodem na uších. Chvíli to dokonce vypadalo, že jsou někde v okolí běžecké závody. Ale nebyly.
Stejně jako paprsky působily na zdejší sportovce, vypadalo to, že mají vliv i na muzikanty z Druhé trávy. Jestliže jsem včera psal, že fragmenty nových písniček vypadají dobře, dnes se jejich aranže ještě více prozářily. Kluci vypadali moc spokojeně, stejně jako producent Steve Walsh.

Producent Steve Walsh

Hudebního producenta si kapely najímají většinou, když potřebují, aby se na jejich tvorbu někdo podíval s odstupem, který autoři často postrádají (což je logické). Producent je většinou muzikant (nebývá to však pravidlem), který se ke kapelám připojuje v různých fázích zrodu nových písniček, snaží se pochopit jejich podstatu a umocnit jejich sdělení.
Většinou jsou dva typy producentů. Do první skupiny patří ti, kteří mají výrazný a osobitý rukopis. Ten pak záměrně otiskují do tvorby kapel. Častokrát tak podle zvuku nebo aranží poznáte, kdo album produkoval.
Druhým typem, ke kterému patří i Steve, jsou producenti, jež se snaží nový hudební materiál někam posunout, aniž by se přitom sami realizovali. Jsou spíše psychology a co nejpřirozenější cestou se pokoušejí samotné muzikanty dostat až na hranice jejich schopností, a v nejlepších případech se jim nakonec daří své svěřence přimět k překročení vlastních mantinelů a pošoupnout tak tvorbu někam dál. Jak ale Steve sám říká: "Někdy je má práce jen v tom, že kapele říkám, že jsou na správné cestě, když to oni sami nevědí nebo o sobě pochybují. Vypadá to sice banálně, ale je to vlastně strašně důležité," dodává.

Stevea, který má na kontě spolupráce třeba s Norah Jones, Viktorem Kraussem či skupinou Erasure, seznámila s Druhou trávou česká kapela November 2nd, ve které hraje autor těchto řádek. Luboš Malina a Luboš Novotný totiž hostovali na desce této skupiny (pozn, když už si dělám takovou reklamu, tak zde přidávám odkaz na video trailer k tomuto albu).

A jaká je Steveova práce u DT? Kluci mu každou novou písničku nejprve přehrají a on si vždy do počítače zapíše její strukturu i s akordy (má vystudovanou hudební kompozici v Berkeley, takže mu to jde rychle :-) Někdy si ji nechá přehrát ještě jednou a pak se Roberta vyptává, o čem je text. Říká, že je to pro něj důležité, protože chce, aby muzikanti co nejvíce podpořili sdělení skladby. Někdy kvůli tomu navrhuje změny v aranžmá, upravuje groove bicích a basy, předkládá jiné uspořádání či vypuštění nebo přidání nějaké pasáže. Je zajímavé jeho práci sledovat. Každý song se totiž už během třeba půl hodiny nepředstavitelně vyloupne. Často se stává, že písnička, která na začátku vypadala, že už nic nepotřebuje, se po chvíli stává ještě silnější nebo její atmosféra lépe plyne. Jsou však i případy, kdy do skladby vůbec nezasahuje nebo jen minimálně.

Více o tom, jak nové písničky vypadají, zase někdy příště, každopádně už teď vám můžu prozradit, že na nové desce bude 10 zpívaných věcí a jedna instrumentálka.


VIDEOBLOG SPECIÁL:

Chtěl jsem vám dnes přinést ukázku nové skladby, ale rozhodl jsem se, že ukážu, jak vypadá každodenní ranní rituál před náročným zkoušením. Jen omluvte prosím nashvillskou zpěvačku Jill, která vzhledem k tomu, že je cizinka, nepochopila vážnost situace a směje se :-)

9 komentářů:

  1. sákryš, právě jsem si kvůli vám připálil vepřovou, ale Vlajka muší bejt! :-) ovšem pro totální sukces je nutné mladší osadní kamarádi doučit text :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. PS: jaký lempl si to nestele postel? chichi :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Povinný text:
    Já jsem ostuda traperů
    já mám rád operu
    já mám rad folk-rock .....
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojte :-)
    Jakožto pořadatelka ústeckého koncertu si vyhrazuji právo na zákaz produkce této písně na
    mé akci.Bo by vzniklo veliké riziko odchodu návštěvníků, kteří by chtěli vrátit mé vysněné vstupné a to by mohlo se mnou seknout. A jak již dle svých zkušeností vím, nikdo by se nehrnul mi dát první pomoc. A já jsem ještě dost "mladá", abych zahynula produkcí D.T. :-)
    (kdyby to náhodou někdo nepochopil, tak je to myšleno v legraci :-)

    Ale zasmála jsem se u toho videa velice :-).
    Všechny moc zdravím a těším se na Vás:-)
    Léňa Bléňa

    OdpovědětVymazat
  6. :D K tomto asi není co dodat :D

    OdpovědětVymazat
  7. jo jo, Vlajka... slzu jsem zamáčkla! :-) Pánové, nebojte, tady doma je všechno v pořádku, žádnej jogging!!! Sluníčko přimělo osadníky vystrčit plastovej nábytek na verandy haciend, a takhle v přírodě si dávaj do těla pěkně po našem: pívo, kafe, cigárka... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pro Luboše Malinu akordy :-) a pro mladší osadníky text :-)

    Vlajka (Klasické trampské písně)
    Ami E7
    1. Vše tone v snách a život kolem ztich',
    Ami
    jen dole v tmách kol ohně slyšet smích,
    A7 Dmi
    tam srdce všem jen spokojeně zabuší,
    Ami E7 Ami
    z písniček známých vše jistě vytuší.
    A D E7 A
    R: Vlajka vzhůru letí k radosti svých dětí,
    C# D
    hned se s mráčky snoubí,
    A E7
    vlád bude zas, až mládí čas
    A E7
    opustí nás.
    2. Po létech sám až zabloudíš v ten kraj
    a staneš tam, kde býval kdys' tvůj ráj,
    vzpomeneš chvil těch, kterés' míval tolik rád,
    tak jako kdysi ozvěnou slyšíš hrát.
    R:

    :-) jen nevím zda se to tu správně zobrazí, ale vy si poradíte :-)
    Příjemné vstávání :-)
    L.B.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem абрам александр podnikatel, který byl schopen oživit své umírající těžařské podnikání pomocí boha poslaného věřitele známého jako Benjamin Lee Lee konzultant půjčky. mám bydliště v Jekatěrinburgu екатеринбург. snažíte se začít podnikat, vyrovnat svůj dluh, rozšířit svůj stávající, potřebujete peníze na nákup zásob. máte problémy se snahou zajistit dobrý úvěr, chci, abyste věděli, že vás pan Benjamin provede. je to správné místo, kde můžete vyřešit všechny své finanční problémy, protože jsem živou výpovědí a nemůžu si to nechat jen pro sebe, když ostatní hledají způsob, jak být finančně pozvednut .. chci, abyste všichni kontaktovali tohoto boha poslaného věřitel pomocí údajů, jak je uvedeno, aby se mohl podílet na této skvělé příležitosti e-mail: 247officedept@gmail.com nebo whatsapp/text +1-989-394-3740.

    OdpovědětVymazat